Śledzie po szwedzku

Śledzie po szwedzku
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kuchcik2
Bardzo smakowite urozmaicenie nudnych śledzi w oleju.

Składniki

  • Filety ze śledzi (z zalewy), 4 szt.
  • MARYNATA:
  • listek laurowy, 3
  • ziele angielskie, 10 ziarenek
  • woda, 100 ml
  • Ocet spirytusowy, 3 łyżki stołowe
  • cukier, 3,5 łyżek stołowych

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w garnuszku, zagotować, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia.

  2. Filety umyć w zimnej wodzie, pokroić na dzwonka i w szklanym naczyniu (miseczka lub słoik) układać na przemian z cienko pokrojonymi plastrami czerwonej cebuli. Cebuli nie żałować. Zalać wszytko marynatą i pozostawić w lodówce na minimum 4 dni, a najlepiej około tygodnia.

  3. Doskonale smakują z kruchym pieczywem szwedzkim i kieliszkiem zimnego akwawitu (jeśli nie ma, może być czysta wódka). Cała tajemnica tej receptury polega na proporcjach wody, octu i cukru w marynacie. Podawać na półmisku ozdobione krążkami cebuli i świeżym koperkiem.

Komentarze do przepisu (4)

kuchcik2 19 października 2010
Przepraszam, ale chlapnęłam głupotę. Oczywiście chodzi o filety z MATJASA, a nie żadnej makreli. Z zalewy... Czytaj całość »
Przepraszam, ale chlapnęłam głupotę. Oczywiście chodzi o filety z MATJASA, a nie żadnej makreli. Z zalewy rozumiem przez to z beczki lub czegoś podobnego. Jeszcze raz przepraszam wszystkich.
Konto usunięte 13 kwietnia 2011
Brzmi smakowicie ,napewno wypróbuję.Do ulubionych.
susi 29 lutego 2012
Ocet:fuj!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Filety ze śledzi (z zalewy), 4 szt.
  • MARYNATA:
  • listek laurowy, 3
  • ziele angielskie, 10 ziarenek
  • woda, 100 ml
  • Ocet spirytusowy, 3 łyżki stołowe
  • cukier, 3,5 łyżek stołowych
Składniki