Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śledzie oliwskie z pietruszką"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Składniki
Cebulę obierz, po czym bardzo drobno ją posiekaj. Natkę pietruszki umyj, osusz, następnie drobno posiekaj, odkładając kilka całych ładniejszych gałązek do dekoracji.
Posiekaną drobno cebulę oraz natkę pietruszki starannie wymieszaj, dopraw. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij tuszki śledzi, a następnie obtocz je bardzo dokładnie w mące.
Na sporej patelni mocno rozgrzej olej roślinny, po czym usmaż na nim z obu stron śledzie, ostrożnie je odwracając, by nadzienie nie wypadło. Na koniec ryby posól i oprósz świeżo zmielonym pieprzem, po czym skrop je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Gotowe śledzie nadziewane pietruszką oraz cebulą podaj udekorowane gałązkami natki pietruszki, kawałkami cytryny oraz np. ćwiartkami pomidora.
Danie serwuj np. ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami. Śledzie będą znakomicie smakowały zarówno z ziemniakami pieczonymi (w większych kawałkach, np. w folii aluminiowej lub w talarkach na blasze), lub z ziemniakami gotowanymi tradycyjnie (z wody) lub ugotowanymi na parze.Źródło: Świat kobiety