Śledzie białe Jasia

Śledzie białe Jasia
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rusty_fork
śledziemoczone noc w aromatycznej zalewie z rodzynkami, cebulą i sosem czosnkowym

Składniki

  • 5-6 płatków śledziowych 2 średnie cebule 3 łyżki cukru
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru ziele angielskie, liść laurowy
  • Sos:
  • mały jogurt naturalny 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 100 g rodzynek 2-3 ząbki czosnku koperek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Schładzamy zalewę. Śledzie moczymy w zimnej zalewie przez całą noc.
    Następnego dnia odcedzamy śledzie, wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w połksiężyce. Posypujemy cukrem, jak puści sok, odciskamy przez ścierkę.
    Pokrojone na kawałki śledzie układamy w naczyniu. Następnie na wierzch wykładamy odciśniętą cebulę i wszystko zalewamy sosem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 12 grudnia 2017
Uhmmmm, poproszę talerzyk z dostawą ;)
Śledziom nie można się oprzeć.

Aha, jeszcze jakąś setkę do tego... Czytaj całość »
Uhmmmm, poproszę talerzyk z dostawą ;)
Śledziom nie można się oprzeć.

Aha, jeszcze jakąś setkę do tego zamawiam xD
Składniki
  • 5-6 płatków śledziowych 2 średnie cebule 3 łyżki cukru
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru ziele angielskie, liść laurowy
  • Sos:
  • mały jogurt naturalny 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 100 g rodzynek 2-3 ząbki czosnku koperek
Składniki