Śledź smażony- smak wakacji:)

Śledź smażony- smak wakacji:)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa8
To danie to nadmorska klasyka, co roku nad Bałtyk przyjeżdżają turyści i swoje kroki kierują do smażalni ryb. Nic dziwnego, śledź to najzdrowsza ryba:)

Składniki

  • 8 śledzi
  • mąka żytnia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Surowe, świeże śledzie myjemy pod bieżącą wodą i układamy na talerzu. Ryby delikatnie solimy i pieprzymy po obu stronach, następnie oprószamy mąką żytnią. Patelnię nagrzewamy i wlewamy olej z oliwek. Ryby smażymy na rozgrzanym oleju przy skręconym do minimum gazie. Gotowego śledzia przekładamy na talerz i kropimy sokiem z cytryny. Można podawać samodzielnie, z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub z chlebem. Smak lata dostępny również zimą:)

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 22 stycznia 2018
dosyc samotnie sie te rybki prezentuja :)
Ewa8 22 stycznia 2018
Dodatki opisałam w przepisie, ale solo też są pyszne:)
Składniki
  • 8 śledzi
  • mąka żytnia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • cytryna
Składniki