Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-11-2023
Przepis na świetne skrzydełka z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem imbiru i czosnku. Skrzydełka są najpierw upieczone w piekarniku, dzięki temu skórka jest bardzo chrupiąca, a potem wymieszane z marynatą, i króciutko podduszone - dzięki temu chrupkość pozostaje i dodatkowo zostaje otulona lepką, słodko- ostrą marynatą.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Skrzydełka solimy i przekładamy do naczynia do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut z jednej strony, przekładamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 30-40 minut aż ładnie się zarumienią i mięso będzie lekko odchodziło od kości. Wyjmujemy skrzydełka z piekarnika, odstawiamy.
Ścieramy imbir na tarce, przeciskamy czosnek przez praskę. W garnku rozgrzewamy olej, chwilę podsmażamy czosnek i imbir, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy ok 5 minut aż sos lekko wyparuje i zgęstnieje. Skrzydełka podzielić na pół przy kości - żeby z każdego powstały dwie mniejsze części (ramionko i skrzydełko), dodajemy do sosu, mieszamy dobrze, żeby sos oblepił każdą część. Podajemy od razu posypane szczypiorkiem i sezamem.