Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Skrzydełka w chrupiącej panierce"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5025
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 892
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5025
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 892
Składniki
Papryczkę chili umyj i osusz, a potem rozkrój, pozbaw nasionek i drobno posiekaj. Opłucz i otrzyj 3 gałązki tymianku. Skrzydełka opłucz, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj solą, pieprzem oraz curry w proszku.
W większej misce wymieszaj kefir z posiekaną papryczką chili oraz tymiankiem. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę lub obrane i posiekane ząbki czosnku. Do przygotowanej marynaty włóż skrzydełka. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
Do głębokiego talerza wsyp 1-2 szklanki mąki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Skrzydełka wyjmuj z marynaty, panieruj w mące i smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.
Śmietanę utrzyj z pokruszonym serem i majonezem. Dopraw resztą czosnku, solą oraz pieprzem. Dip dowolnie udekoruj, podawaj do smażonych skrzydełek.
Czas ok. 40 min; porcja – 590 kcal, cena 5 zł.
Dodaj płatki
Jeśli chcesz, by twoja panierka przypominała w smaku tę z popularnych fast foodów, dodaj do mąki kilka łyżek lekko utłuczonych płatków kukurydzianych (bez cukru). Efekt z pewnością cię zaskoczy.Źródło: Świat kobiety