Skrzydełka pikantno-słodkie

Skrzydełka pikantno-słodkie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Przepyszna przekąska na każdą porę dnia:) Skrzydełka z kurczaka marynowane z pikantno-słodkim sosie z dodatkiem świeżych ziół...bajka...

Składniki

  • 8 skrzydełek kurczaka zagrodowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyzka sosu sojowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta chilii w proszku albo świeżo pokrojonej papryczki chilii
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki soli
  • Garść świeżych ziół - ja użyłam bazylii, szałwii, majeranku, lubczyku i oregano
  • 3 łyzki wody

Przygotowanie

  1. Skrzydełka oczyścić, umyć i umieścić w misce.

    Z podanych składników przygotować marynatę. Polać skrzydełka i obtoczyć je w marynacie. Przykryć folią aluminiową i zostawić w lodówce na co najmniej dwie godziny.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy skrzydełka

  3. Pieczemy ok. 45 minut, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczeni

  4. Ostatni i najkrótszy etap, to: pałaszowanie:). Z frytkami belgijskimi własnej roboty skrzydełka znikają z talerze niepostrzeżenie:)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 sierpnia
poproszę kilka :)?
Składniki
  • 8 skrzydełek kurczaka zagrodowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyzka sosu sojowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta chilii w proszku albo świeżo pokrojonej papryczki chilii
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki soli
  • Garść świeżych ziół - ja użyłam bazylii, szałwii, majeranku, lubczyku i oregano
  • 3 łyzki wody
Składniki