Skrzydełka jak w KFC.

Skrzydełka jak w KFC.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
To nie jest zdrowe jedzenie,ale od czasu do czasu można zgrzeszyć tym bardziej,że mięsko jest soczyste i chrupiące;-)

Składniki

  • pół kg skrzydełek z kurczaka
  • 3\4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Ciasto Naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl.mąki
  • 1\3 szkl.mleka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1\4 łyżeczki ostrej papryki
  • mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem oraz olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, a skrzydełka podzielić na dwie części (tak jak pozwala kostka). Przyprawy dokładnie wymieszać, natrzeć nimi skrzydełka i wstawić do lodówki na 45 minut.
    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy krótko,tak żeby nie było grudek,zalewamy nim kurczaka i dokładnie mieszamy,wstawiamy do lodówki na godzinę.

  2. Kurczaka wyjąć z lodówki na ok. 40 minut przed smażeniem.
    Olej rozgrzać do temp. 160-170 stopni (najlepiej we frytkownicy),ja akurat nie posiadam,więc smażyłam w małym garnku.
    Kawałki kurczaka wyjmować i obtaczać w mące. Od razu smażyć na złoto kilka minut.
    Podawać z frytkami i surówką u mnie akurat z sosem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (13)

Nevermore 17 lipca 2018
Raz na jakiś czas można zaszaleć, bo widząc takiego kuraka i frytki nie można się oprzeć i to nie tylko o... Czytaj całość »
Raz na jakiś czas można zaszaleć, bo widząc takiego kuraka i frytki nie można się oprzeć i to nie tylko o ścianę ;)
babcitereskiciasta 17 lipca 2018
Asiu u Ciebie konkretnie, pyszny obiadek.:)
fafiatko 17 lipca 2018
Wygladaja bardzo apetycznie!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pół kg skrzydełek z kurczaka
  • 3\4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Ciasto Naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl.mąki
  • 1\3 szkl.mleka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1\4 łyżeczki ostrej papryki
  • mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem oraz olej do smażenia
Składniki