Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skorzonea pochodzi z Europy Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne- Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Tez jak szparagi z bułka tarta.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36066
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 183
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 320
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 397
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36066
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 183
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 320
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 397
Składniki
W dużej misce wymieszałem1 l zimnej wody z mąką i octem. Włożyłem gumowe rękawiczki ( korzenie zawierają mleczny sok, który zabarwia ręce na brązowo ). Korzenie skorzonery wyszorowałem pod bieżącą wodą, obrałem, przekroiłem na pół i natychmiast włożyłem do wody z mąką, żeby nie ściemniały. Korzenie skorzonery włożyłem do 1 l osolonej wody, gotowałem 25 minut, wyjąłem z garnka, umieściłem w naczyniu żaroodpornym, umieściłem w ciepłym miejscu. Wywar zachowałem.
Sos: wlałem do garnka 350 ml wywaru ze skorzonery. Cytrynę dokładnie umyłem, osuszyłem, starłem łyżeczką skórki, wycisnąłem sok. Mąkę zagniotłem z masłem , włożyłem do wrzącego wywaru, rozprowadziłem trzepaczką, gotowałem 5 minut. Śmietanę roztrzepałem z musztardą i żółtkami, zaciągnąłem tym sos. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką i sokiem cytrynowym. Sos ponownie podgrzałem, ale już nie gotowałem. Posypałem skórką cytrynową. Naleśniki: z 6 łyżek mąki, 1/8 l mleka i 6 jaj wymieszałem ciasto i na tłuszczu usmażyłem kilka naleśników. Naleśniki posmarowałem sosem, zawinąłem w nie kawałki skorzonery. Polałem pozostałym sosem, posypałem serem. Wstawiłem do piekarnika na 15 minut rozgrzanego na 220 stopni C.