Siekane kotlety z kurczaka

Siekane kotlety z kurczaka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pierś z kurczaka to składnik bardzo często używany w polskiej kuchni. Jednak kotlety w panierce czy roladki mogą się znudzić, dlatego mam dla Was dzisiaj pomysł na coś innego, pysznego i łatwego do przygotowania: kotleciki siekane, w których można "przemycić" warzywa, są smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują nie tylko na ciepło, ale i na zimno.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (pojedynczą)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mielona ostra (lub łagodna) papryka
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka dokładnie myjemy, pozbawiamy tłuszczu i błon. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.
    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Dodajemy do mięsa.
    Całość przyprawiamy majonezem, solą, pieprzem, papryką i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy i oddstawiamy miskę do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie dodajemy jajko i mąkę, mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż kotlecik ładnie się zarumieni.
    Kotleciki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego! :)

  2. Dobre rady:

    Do takich kotlecików z powodzeniem możemy dodawać ulubione składniki, np. pieczarki, paprykę, kukurydzę.
    Zamiast majonezu można dodać ulubionej musztardy.
    Kotleciki idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska - podajmy je wtedy z ulubionym dipem, np. czosnkowym lub paprykowym.
    Kotleciki to również niebanalny pomysł na obiad do pracy. Podane z ryżem lub makaronem i warzywami wypełnią popołudniowy głód :)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 13 lutego 2018
Często goszczą u nas te pychotki, super przepis :D
Składniki
  • 1 pierś z kurczaka (pojedynczą)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mielona ostra (lub łagodna) papryka
  • tłuszcz do smażenia
Składniki