Siekane kotlety drobiowe z cukinią, marchewką i koperkiem - pieczone

Siekane kotlety drobiowe z cukinią, marchewką i koperkiem - pieczone
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Bardzo lekkie, pieczone, siekane kotlety drobiowe polecają się na obiad. :-) Odgrzane również smakują dobrze, co sprawdziłam zabierając je do pracy. Smakowały nam bardzo a dodatek warzyw jest dowolny, w moim przypadku była to cukinia, marchewka i koperek.

Składniki

  • 500g filetów z kurczaka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko L
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie

  1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce. Koperek siekamy, cebulę kroimy w kostkę.

  2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy.

  3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Komentarze do przepisu (2)

renka 21 maja 2017
Dla mnie BOMBA ,super :)))
pjck 22 maja 2017
Nie da się ukryć, ciekawa koncepcja.
Składniki
  • 500g filetów z kurczaka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko L
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Składniki