Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sezamowe eskalopki z sałatką"
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10551
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 313
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10551
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 313
Składniki
60 min; Cena porcji: ok. 3,50 zł; Porcja: 630 kcal;
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj na twardo 4 jajka, ostudź, obierz ze skorupek, pokrój na cząstki. Groszek konserwowy osącz z zalewy. Korniszony potnij w plasterki. Przygotowane przełóż do dużej salaterki.
Zioła opłucz, osusz, trochę pozostaw do dekoracji, a resztę posiekaj. Wymieszaj z majonezem. Sos przypraw do smaku pieprzem, polej nim w salaterce. Sałatkę dobrze wymieszaj. Odstaw na bok, aby smaki się przeniknęły.
Krakersy pokrusz (np. wrzuć je do woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta), wymieszaj z ziarenkami sezamu, przesyp na płaski talerz. Na drugi płaski talerz nasyp mąkę. Pozostałe jajko wbij na głęboki talerz i roztrzep widelcem.
Kotleciki opłucz, wytrzyj. Oprósz solą i pieprzem. Obtocz z obu stron mąką, zanurz w jajku, a na koniec panieruj w krakersach z sezamem. Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju, po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawaj z przygotowaną sałatką. Udekoruj pomidorkami i sałatą.Źródło: Naj