Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowe kulki z ryżem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 313
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 313
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,70 zł
Żółty ser ścieramy na tarce do jarzyn o drobnych oczkach. W głębszej patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, dodajemy ryż. Mieszając, przesmażamy na dużym ogniu.
Zalewamy dwiema szklankami wody, solimy i gotujemy do miękkości ryżu. Po ugotowaniu dodajemy połowę startego sera, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do zimnego ryżu dodajemy posiekaną papryczkę chili, zioła, jajko, ser biały i resztę żółtego, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na masę.
Z masy ryżowej formujemy kulki, które panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło, udekorowane ziołami.Źródło: Rewia