Serdelki w sosie pomidorowym

Serdelki w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Hesia
Parówki lub serdelki w pikantnym sosie pomidorowym są znakomite jako przekąska lub jako drugie danie z ziemniakami i surówką. Smaczne, lekkie i pożywne.

Składniki

  • serdelki lub parówki w naturalnej osłonce: serdelki 8 szt., parówki 16 szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • świeże chili ok. 2 cm lub suszone pół łyżeczki (wg uznania)
  • seler naciowy 2 łodygi
  • olej do smażenia
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, cząber, bazylia, lubczyk, kolendra, 3-4 goździki, imbir świeży lub suszony, sól
  • przecier pomidorowy ok. 2 łyżek stołowych (lub wg uznania)

Przygotowanie

  1. Serdelki pokroić na plasterki grubości ok. 1 cm, parówki na ok. 2 cm kawałki.
    Podgrzać olej na patelni i podsmażać serdelki aż do zrumienienia. Przełożyć do garnka, w którym będziemy potrawę dusić.

  2. Na gorącą patelnię po parówkach (uzupełnić olej) wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir (jeżeli był świeży), papryczkę chili, seler naciowy.
    Dodajemy przyprawy.
    Podsmażamy lekko - do czasu nabrania intensywnego zapachu.
    Przekładamy do parówek.

  3. Na tej samej patelni ze "smaczkami" lekko przesmażamy przecier pomidorowy. Wyłączamy kuchenkę. Dolewamy na patelnię wodę (ok. 1/2 szklanki) aby spłukać dokładnie wszystko do serdelków.
    Do garnka dolewamy tyle wody, aby zakryła serdelki. Po kilku minutach duszenia sprawdzamy słoność. Dopiero wtedy dodajemy odpowiednią ilość soli.
    Dusimy pod przykryciem ok. pół godziny (seler naciowy musi być miękki ale się nie rozpadać).
    Można sos zagęścić mąką (ja czasem tak robię).

  4. Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty (świeżej lub kiszonej). Można podać jako samodzielne danie z pieczywem.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 07 lutego 2014
proste, szybkie smaczne jedzonko.
Ewaaa 07 lutego 2014
mam wielki sentyment do tej potrawy, zabieram Twoją wersję, pozdrawiam :))
naciskam_na_laptop 20 marca 2014
Pyszne i proste danko, które nieco zmodyfikowałam dla osób wolących spożyć je z ryżem. Do podanych... Czytaj całość »
Pyszne i proste danko, które nieco zmodyfikowałam dla osób wolących spożyć je z ryżem. Do podanych składników dodałam pół słodkiej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę i uduszonej z całą resztą i nastąpiła dość znacząca zmiana smaku. Wyszło chyba nienajgorzej. Pozdrawiam serdecznie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • serdelki lub parówki w naturalnej osłonce: serdelki 8 szt., parówki 16 szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • świeże chili ok. 2 cm lub suszone pół łyżeczki (wg uznania)
  • seler naciowy 2 łodygi
  • olej do smażenia
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, cząber, bazylia, lubczyk, kolendra, 3-4 goździki, imbir świeży lub suszony, sól
  • przecier pomidorowy ok. 2 łyżek stołowych (lub wg uznania)
Składniki