Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne serca drobiowe w ostrym sosie chrzanowym podane z prażoną kaszą gryczaną to doskonały pomysł na rozgrzewający obiad.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Serca oczyszczamy z błon i dokładnie płuczemy. Do bulionu dodajemy marchew i pietruszkę oraz serca. Gotujemy do miękkości. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzewamy masło a gdy się całkowicie roztopi dodajemy mąkę i zasmażmy pilnując by się nie zrumieniła. Następnie wlewamy wolnym strumieniem /lub małymi porcjami/ mleko energicznie mieszając by nie utworzyły się grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Do sosu dodajemy odcedzone serca, pokrojoną marchew i pietruszkę i mocno podgrzewamy. Na talerzach rozkładamy porcje kaszy a na niej serca w sosie chrzanowym. Danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.