Seler faszerowany

Seler faszerowany
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Dla wegetarian i nie tylko. Można podac nas obiad lub jako gorącą przekąskę

Przygotowanie

  1. Seler obrać, pokroić na dość grube plastry lub na połowę i ugotować al dente w rosole.
    Wystudzić.
    Ostrożnie wybrać środek miąższu.

  2. Farsz:
    Miąższ selera rozgnieść lub zetrzeć na tarce.
    Jajka zetrzeć na tarce.
    Dodać 1/2 puszki kukurydzy konserwowej.
    Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  3. Do wydrążonych selerów włożyć serek cammembert (na dno), nałozyć farsz.

  4. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
    W naczyniu do zapiekania ułozyć selery i podlać rosołem z gotowania selera.
    Selery zapiekam ok. 35 minut.
    |Pod koniec pieczenia ułozyc plasterki żółtego sera i zapiec do momentu rozpuszczenia sie sera.

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 20 maja 2018
Fajny pomysł:) Różne warzywa już faszerowałam ale selera jeszcze nie.
Składniki