Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny kotlet schabowy polany kremowym sosem maślanym
Rondelek, patelnia, rózgą, tarka
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1755
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1755
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
1. Kotlety schabowe ubić dość mocno, aby po usmażeniu zajęły zdecydowaną większość talerza ;) 2. Kotlety obficie natrzeć świeżo mielonym pieprzem oraz solą 3. Panierować w mące, jajku i bułce tartej lub panko 4. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, po około 3 min na stronę 5. Gotowe kotlety odłożyć na ręcznik papierowy
Do rondelka wlać śmietankę, na wolnym ogniu lekko podgrzać. Pół kostki zimnego masła pokroić na sześć kawałków. Wrzucić dwie kostki do śmietanki ciągle mieszając rózgą, gdy kostki się prawie całkowicie rozpuszczą dodajemy kolejne dwie, proces powtarzamy. Ściągamy z ognia i dodajemy dwa utarte żółtka z solą i pieprzem, energicznie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do zimnego naczynia, aby zatrzymać proces gotowania.
Twarożek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy sól, pieprz, rzodkiewkę, szczypiorek, cebulkę dymke, ścieramy skórkę z jednej cytryny. Śmietankę ubijamy do czasu uzyskania konsystencji pianki do golenia, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.
Na koniec nakładamy twarożek, który zastępuje nam puree i surówkę w jednym ;) Nakładamy gotowe kotlety, na środek dodajemy 3-4 łyżki sosu maślanego, całość posypujemy szczypiorkiem i smacznego! Opcjonalnie można dodać kilka skwarek z wędzonej słoniny (przepis wkrótce)