Schabowy w kukurydzianej panierce i pieczone bataty z surówką:

Schabowy w kukurydzianej panierce i pieczone bataty z surówką:
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
W tym daniu ziemniaki zastąpiłam pieczonymi batatami a surówkę zrobiłam z warzyw , które rosną w moim ogrodzie. Polecam.

Składniki

  • Ok. 1 kg schabu środkowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki grubo mielonych płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • sól, pieprz, przyprawa podlaska do mięs smażonych - do smaku
  • Bataty:
  • 2 średnie bataty
  • sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn do przyprawienia batatów
  • 2-3 łyżki oleju
  • Surówka:
  • 2 niezbyt ostre małe papryczki
  • 2 ogórki
  • 2 małe pomidory (żółty i czerwony)
  • 1 cebulka
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Schab pociąć na plastry. Lekko rozbić.
    Oprószyć przyprawami i odstawić do lodówki na godzinę.
    Bułkę tartą, płatki kukurydziane i mąkę wymieszać.
    Panierować kotlety i smażyć na małym ogniu z obu stron.

  2. Bataty obrać, pokroić jak frytki.
    Oprószyć przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić olejem.
    Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut pod przykryciem.

  3. Warzywa pokroić w drobną kostkę.Oprószyć solą i pieprzem.
    Wymieszać.
    Olej wymieszać z octem balsamicznym i miodem. Połączyć z warzywami.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 19 sierpnia 2018
Pyszny schabowy.:)
gochna55 02 września 2018
Panierka - widać na schaboszczaku - bardzo fajna, ale mnie bardziej podoba się Twój przepis na pieczone bataty,... Czytaj całość »
Panierka - widać na schaboszczaku - bardzo fajna, ale mnie bardziej podoba się Twój przepis na pieczone bataty, koniecznie muszę wypróbować bo to alternatywa dla frytek. :):)
Składniki
  • Ok. 1 kg schabu środkowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki grubo mielonych płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • sól, pieprz, przyprawa podlaska do mięs smażonych - do smaku
  • Bataty:
  • 2 średnie bataty
  • sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn do przyprawienia batatów
  • 2-3 łyżki oleju
  • Surówka:
  • 2 niezbyt ostre małe papryczki
  • 2 ogórki
  • 2 małe pomidory (żółty i czerwony)
  • 1 cebulka
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
Składniki