Schabowe roladki z bulgurem

Schabowe roladki z bulgurem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bulgur ( turecka kasza) można zastąpić kaszą kuskus.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • szklanka kaszy bulgur
  • 8 pieczarek
  • 2 cebule
  • po garści świeżej kolendry ,mięty i natki pietruszki
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • smalec do smażenia
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Kotlety cienko rozbiłem ,oprószyłem z obu stron solą i pieprzem.
    Bulgur zalałem gorącym bulionem warzywnym ,przykryłem i czekałem do momentu kiedy spęczniał i stał się miękki.
    Cebulę posiekałem w drobną kostkę ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem w plasterki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek (1 łyżka) zeszkliłem cebulę i posmażyłem z pieczarkami. Wymieszałem razem z osączonym bulgurem ,jajkiem oraz posiekanymi ziołami. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem. Masę układałem na każdego kotleta zawijając w roladki i spinając klipsami do zrazów (można użyć wykałaczek).
    Na rozgrzanym smalcu podsmażyłem z obu stron roladki ,następnie przełożyłem na talerz. Tłuszcz wlałem do rondelka ,dodałem posiekaną cebulę ,którą zeszkliłem. Zalałem gorącym bulionem wołowym ,dodałem liście laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowałem ,dodałem roladki i dusiłem pod przykryciem ok 20 min.
    Po tym czasie roladki wyciągnąłem z bulionu ,przykryłem folią aby nie ostygły. Cebulę w bulionie zblendowałem i zredukowałem sos.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 23 marca 2014
hehe chyba jakaś telepatia:)
ggosienka68 23 marca 2014
Bardzo ciekawy przepis.
sereberko80 23 marca 2014
chętnie posmakowałabym taką apetyczną roladkę, moje kubki smakowe wariują :-) pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 kotlety schabowe
  • szklanka kaszy bulgur
  • 8 pieczarek
  • 2 cebule
  • po garści świeżej kolendry ,mięty i natki pietruszki
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • smalec do smażenia
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Składniki