Schab ze szpinakiem i pieczarkami w cieście francuskim

Przepis dnia 2021-12-11
Schab ze szpinakiem i pieczarkami w cieście francuskim
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: zewaewa
Proste danie na każdą okazję. Schab marynowany zawinięty w cieście francuskim pod pierzynką z pieczarek, cebuli i szpinaku.

Składniki

  • 1,25 kg schabu bez kości
  • marynata :
  • 1 łyżka soli, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu pikantnego ananasowego
  • 350 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju
  • sól do smaku pieprz do smaku 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie xxl ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Schab umyć i osuszyć. Obciąć ewentualne błony. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią schab. Włożyć schab do naczynia, zakryć go i schować do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć, można przewałkować i na środku położyć szpinak ( na wielkość schabu ). Potem rozłożyć pieczarki. Na powstałej pierzynce położyć schab i zawinąć wszystko dokładnie. Schab umieścić na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i ciasto naciąć w kilku miejscach. Blachę wstawić do piekarnika nastawionego do 190 stopni na godzinę. Po upieczeniu odstawić na 10 minut i kroić w grubsze plastry. Podawać na przykład z surówką i ziemniakami lub frytkami.

Składniki
  • 1,25 kg schabu bez kości
  • marynata :
  • 1 łyżka soli, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu pikantnego ananasowego
  • 350 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju
  • sól do smaku pieprz do smaku 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie xxl ciasta francuskiego
Składniki