Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pieczony schab z suszonymi śliwkami w galarecie
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 304
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 103
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 485
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 304
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 103
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 485
Składniki
Schab opłucz i osusz. Długim i wąskim nożem przebij schab wzdłuż tak, aby powstał kanał. Nafaszeruj schab śliwkami, wpychając je pojedynczo do środka. Następnie nacieramy schab solą, pieprzem, majerankiem i 2 łyżkami oleju. Mięso marynujemy ok. 5 godzin. Po upływie tego czasu, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ok. pół szklanki wody i pieczemy pod przykryciem około 1h 15 min w 180*. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 15-20 min aż schab się zarumieni.
Po upieczeniu schabu przekładamy go a powstały sos zlewamy do rondelka i odstawiamy w zimne miejsce. Po wystygnięciu mięsa, kroimy go na plastry ok. 1cm. Z sosu ściągamy tłuszcz, uzupełniamy go do ok. 1 litra wodą i zagotowujemy. Wywar na galaretkę doprawiamy do smaku, rozpuszczamy w nim żelatynę i zalewamy schab. Gotowe danie odstawiamy w zimne miejsce. Smacznego! :)