Schab zapiekany z pieczarkami

Schab zapiekany z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
przepis na proste i efektowne danie na niedzielny obiad, dla tych wszystkich, którym nie chce się zbyt wiele czasu spędzić w kuchni ;-)

Składniki

  • kotlety schabowe - 4 szt. (ok. 500 g)
  • pieczarki - 250 g
  • cebula - 1 szt.
  • ser gouda - 150 g
  • majonez - 4 łyżeczki
  • ziemniaki - 500 g
  • olej - 4 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. kotlety schabowe lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 min

  2. cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, nieobrane ziemniaki kroimy w ćwiartki

  3. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem, a potem dusimy, aż odparuje cały płyn

  4. blachę do pieczenia smarujemy łyżką oleju, układamy kotlety, na każdy kotlet nakładamy pieczarki, a na pieczarki nakładamy łyżeczkę majonezu, potem każdy kotlet posypujemy startym serem

  5. nieobrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki solimy i mieszamy z łyżką oleju, gotowe układamy na blaszce obok kotletów

  6. blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 25 min, po tym czasie włączamy grilla i/lub termoobieg na 5-7 min, żeby się wszystko ładnie zrumieniło, no i gotowe, smacznego !!!

  7. do tego przepisy możemy również wykorzystać filet z indyka lub kurczaka

Składniki
  • kotlety schabowe - 4 szt. (ok. 500 g)
  • pieczarki - 250 g
  • cebula - 1 szt.
  • ser gouda - 150 g
  • majonez - 4 łyżeczki
  • ziemniaki - 500 g
  • olej - 4 łyżki
  • sól, pieprz
Składniki