Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki, soczysty schab zapiekany w sosie na bazie serka topionego. Do tego mamy smażoną cebulę, brukselkę i gruszkę. Potrawa z lekką nutą słodyczy, oczywiście za sprawą gruszki.
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 175
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 175
Składniki
W garnku zagotować pół litry wody z dodatkiem soli(1 łyżeczka), cukru i mleka. Na wrzątek wrzucić brukselkę, gotować 3 minuty, następnie wyjąć na talerz. Do wywaru spod brukselki dodać serek topiony, gotować do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie należy zrobić dwie rzeczy:
Po pierwsze obrać gruszki, pokroić na ćwiartki oraz usunąć gniazda nasienne. Po drugie sporządzić zawiesinę z mąki i kilku łyżek wody. Gdy serek topiony będzie rozpuszczony, zawiesinę należy wlać do wywaru, jednocześnie energicznie mieszając całość, aby nie powstały grudki (używałam do tego trzepaczki rózgowej), zagotować, odstawić z palnika. Do zagęszczonego sosu wrzucić gruszki, aby przeszły aromatem sosu. Schab oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Do naczynia żaroodpornego wsypać brukselkę, następnie ułożyć schab, lekko posolić po wierzchu. Całość posypać cebulą i zalać sosem serowym z gruszką. Tak przygotowane mięso zapiekać w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.
Smacznego.