Schab z żurawiną

Schab z żurawiną
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Bardzo wykwintne danie, które każdy może wykonać nawet początkujący kucharze.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • żurawina ze słoiczka, 4 łyżki
  • sól , pieprz ziołowy do posypania mięsa
  • ser żółty, 4 plastry
  • papryka słodka w proszku, 4 łyżeczki
  • posiekany koperek, 4 łyżeczki
  • rosół lub półwytrawne wino, 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Schab rozbić na niezbyt cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Jeśli mamy patelnię grillową, to obsmażyć kotlety bez tłuszczu z każdej strony.

  2. Nagrzać piekarnik do 180 st.C.

  3. Na każdy kotlet schabowy położyć po łyżce żurawiny /oczywiście jeśli kotlet jest dość duży, to więcej/. a na wierzch plaster żółtego sera. Środek sera oprószyć papryką i koperkiem.

  4. Tak przygotowane kotlety wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.30 minut. Podczas pieczenia podlać kotlety winem lub rosołem. Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (10)

taura 12 grudnia 2010
wow, muszę to wypróbować! Do ulubionych i daję 5
Annuar 13 grudnia 2010
Pyszności, w domu można poczuć się jak w restauracji :)
iwona_s 13 grudnia 2010
a mi się to nie podoba; schabowy + żółty ser - takiemu połączniu mówię "nie"! brzydko wygląda, jeść się... Czytaj całość »
a mi się to nie podoba; schabowy + żółty ser - takiemu połączniu mówię "nie"! brzydko wygląda, jeść się odechciewa...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 plastry schabu
  • żurawina ze słoiczka, 4 łyżki
  • sól , pieprz ziołowy do posypania mięsa
  • ser żółty, 4 plastry
  • papryka słodka w proszku, 4 łyżeczki
  • posiekany koperek, 4 łyżeczki
  • rosół lub półwytrawne wino, 1/2 szklanki
Składniki