Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam połączenie wędzonej papryki, kremu balsamicznego i gorzkiej czekolady. To podstawowa baza do tego sosu.
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 658
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 35
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 658
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 35
Składniki
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przy pomocy noża o długim, cienkim ostrzu- zrobić w nim wąski tunel.Włożyć do środka wędzone śliwki, mocno je upychając. W misce wymieszać musztardę, miód, sos sojowy, przyprawę podlaską i paprykę.Natrzeć mięso i przełożyć do mocnego woreczka foliowego. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zrumienić na sklarowanym maśle z obu stron. Można użyć innego tłuszczu: smalcu lub oleju. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać dwoma łyżkami wytopionego tłuszczu, dodać 1/4 szklanki bulionu i 1/4 szklanki czerwonego półsłodkiego wina. Piec pod przykryciem około 1,5 godziny. Rozgrzać masło i "zeszklić" drobniutko pokrojoną cebulkę. Odstawić. Na głęboką patelnię wlać 1/4 szklanki sosu pieczeniowego (wykorzystałam sos z pieczonego schabu).Dodać cebulkę, wino, miód i krem balsamiczny. Całość gotować aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na końcu wrzucić kostki gorzkiej czekolady i mieszać aż czekolada się roztopi a sos stanie się gładki.