Schab z wędzoną śliwką w paprykowo-czekoladowym sosie:

Schab z wędzoną śliwką w paprykowo-czekoladowym sosie:
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Polecam połączenie wędzonej papryki, kremu balsamicznego i gorzkiej czekolady. To podstawowa baza do tego sosu.

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • kilka wędzonych śliwek
  • 2 pełne łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki przyprawy podlaskiej do mięs pieczonych
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • Sos paprykowo-czekoladowy:
  • 1/4 szklanki sosu z pieczeni
  • 1/4 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 cebula
  • 5 kostek gorzkiej czekolady 70 %
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie



  1. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przy pomocy noża o długim, cienkim ostrzu- zrobić w nim wąski tunel.Włożyć do środka wędzone śliwki, mocno je upychając.
    W misce wymieszać musztardę, miód, sos sojowy, przyprawę podlaską i paprykę.Natrzeć mięso i przełożyć do mocnego woreczka foliowego. Wstawić na dwie godziny do lodówki.
    Po tym czasie zrumienić na sklarowanym maśle z obu stron. Można użyć innego tłuszczu: smalcu lub oleju.
    Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać dwoma łyżkami wytopionego tłuszczu, dodać 1/4 szklanki bulionu i 1/4 szklanki czerwonego półsłodkiego wina. Piec pod przykryciem około 1,5 godziny.


    Rozgrzać masło i "zeszklić" drobniutko pokrojoną cebulkę. Odstawić.
    Na głęboką patelnię wlać 1/4 szklanki sosu pieczeniowego (wykorzystałam sos z pieczonego schabu).Dodać cebulkę, wino, miód i krem balsamiczny.
    Całość gotować aż nadmiar płynu odparuje.
    Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
    Na końcu wrzucić kostki gorzkiej czekolady i mieszać aż czekolada się roztopi a sos stanie się gładki.

Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 11 czerwca
Pyszny obiad.:)
Docherro 11 czerwca
Pycha:)
kuchmariola63 12 czerwca
Ekstra zestaw :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • kilka wędzonych śliwek
  • 2 pełne łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki przyprawy podlaskiej do mięs pieczonych
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • Sos paprykowo-czekoladowy:
  • 1/4 szklanki sosu z pieczeni
  • 1/4 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 cebula
  • 5 kostek gorzkiej czekolady 70 %
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Składniki