Schab z warzywami i żurawiną

Schab z warzywami i żurawiną
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Dania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować.

Składniki

  • 70 dag. schabu
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • przyprawa typu Staropolska
  • 1 cebula
  • 3 łyżki żurawiny ze słoika
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Schab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę lekko poddusić.

    Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do garnka podlać ok pół szklanki wody. Wsypać wszystkie warzywa.

    Nakryć i gotować na małym ogniu ok 40 min. Mieszać od czasu , do czasu. Sprawdzamy mięso jeśli jest twarde gotujemy dłużej. Pod koniec dodać żurawinę

Składniki
  • 70 dag. schabu
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • przyprawa typu Staropolska
  • 1 cebula
  • 3 łyżki żurawiny ze słoika
  • 2 łyżki oleju
Składniki