Schab z śliwką w rozmarynie

Schab z śliwką w rozmarynie
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jarl
Schab ze śliwką, to jedno z najlepszych połączeń kulinarnych, na które składa się słodki smak śliwek ze słonym, odpowiednio doprawionym schabem. Schab ze śliwką, to sprawdzone danie na Boże Narodzenie, które na pewno zachwyci gości niesamowitym aromatem, wyglądem i smakiem. Schab ze śliwką można z powodzeniem podać na obiad, na ciepło, z sosem albo do pieczywa w formie wędliny.

Składniki

  • 1 - 1,5kg schabu
  • suszone śliwki
  • 2-3 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1/2 kubka wody
  • sól i pieprz
  • Rozmaryn do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Schab myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie za pomocą długiego, ostrego noża robię otwór w mięsie na wylot (wzdłuż schabu). W otwór ten wkładam śliwki – tak długo, aż pokażą się z drugiej strony. Pomagam sobie, w razie potrzeby, trzonkiem drewnianej łyżki.

  2. Mięso nacieram olejem. W miseczce mieszam przyprawy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieram nimi dokładnie cały schab.

  3. Do naczynia żaroodpornego wlewam troszkę oleju – tak, aby przykrył dno. Przekładam obsmażony schab. Dodaję też to co zostało na patelni (smalczyk) oraz podlewam mięso 1/2 kubka wody.

  4. Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę pod przykryciem przez 40-45 minut. Następnie odkrywam i piekę jeszcze kwadrans często polewając mięso sosikiem, który z niego się wytopił.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • 1 - 1,5kg schabu
  • suszone śliwki
  • 2-3 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1/2 kubka wody
  • sól i pieprz
  • Rozmaryn do obtoczenia
Składniki