Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z pomarańczą"
Polecam.
Odsłon: 133
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 69
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 624
Polecam.
Odsłon: 133
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 69
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 624
Składniki
Schab oczyść, umyj i osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Mięso natrzyj majerankiem, słodką papryką, pieprzem oraz czosnkiem z solą. Owiń w worek foliowy, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, jeszcze lepiej na całą noc, aby schab skruszał i przeszedł przyprawami.
Jabłka umyj i pokrój razem ze skórką w plasterki ok. 1 cm. Wydrąż gniazda nasienne. Pomarańczę sparz. Połowę owocu pokrój w plasterki, z pozostałej połowy wyciśnij sok, skrop jabłka.
Mięso potnij (ale nie do końca) na plasterki grubości około 1,5 centymetra. Każde nacięcie w schabie skrop sokiem z pomarańczy, posyp tymiankiem i włóż plasterki jabłka. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy i owiń sznurkiem.
Włóż schab do rękawa piekarniczego, szczelnie zamknij. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Wyjmij mięso, natnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut. Zdejmij sznurek.
Podaj mięso na gorąco z ryżem oraz delikatną surówką lub z pieczywem jako elegancką gorącą przystawkę. Schab smaczny jest także na zimno.
Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza</strong>Źródło: Bella Relaks