Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika to idealny pomysł na danie obiadowe. Powstały sos świetnie pasuje do ziemniaków, kopytek czy świeżego pieczywa.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 487
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 487
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Schab umyj i osusz. Posól go, popieprz, a następnie dopraw ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką w proszku. Na środku każdego plastra wyłóż kawałek sera żółtego. Zawiń w roladki. Odstaw tak na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnij mięso. Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż wraz z tłuszczem do głębokiego naczynia żaroodpornego.
Teraz przygotuj warzywa. Cebulę, marchewkę, czosnek i pieczarki posiekaj drobno. Całość zeszklij na patelni (może być ta sama, na której podsmażał się schab). Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wodę zagotuj w rondelku. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj kilka minut. Tak przygotowanym wywarem zalej schab z warzywami.
Przełóż naczynie żaroodporne do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywę i zostaw jeszcze na 20 minut.
Kiedy wyłożysz mięso z warzywami z piekarnika, sos może być zbyt wodnisty. Najlepiej przelać go do naczynia, połączyć z 2 łyżkami mąki i zagotować.