Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab z migdałami i musztardą"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 509
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 509
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Składniki
80 minut • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 4,70 zł • Przepis dla 4 osób
Schab oczyść, umyj, osusz. Ostrym, wąskim nożem zrób w nim 12 nacięć i powkładaj w nie przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku. Natrzyj mięso solą i pieprzem, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Na dno brytfanki wlej cienką warstwę oleju, włóż schab, delikatnie polej olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz około 15-20 minut, mięso powinno się lekko przyrumienić.
Zmniejsz temperaturę do 150°C i systematycznie polewając mięso wytworzonym sosem, piecz dalej (razem ok. 60-70 min).
Wymieszaj zioła, musztardę, bułkę tartą, migdały, miąższ z chleba (ew. trochę oleju). Na 20-25 min przed końcem pieczenia posmaruj tym schab, a do sosu dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
Głębokie naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim dynię. Napełnij ją farszem, nałóż pokrywkę, posmaruj oliwą i piecz 60 min w 180°C. Podawaj z ryżem i sosem pomidorowym.Źródło: Kobieta i życie