Schab z kością duszony w mleku

Schab z kością duszony w mleku
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Przepis skopiowany z Kuchennych Rewolucji

Składniki

  • schab z kością dwa kotlety
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 6 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kotlety schabowe z kością obsmażyłem na maśle z dodatkiem oleju. Po zrumienieniu wyjąłem i odłożyłem.
    W osobnym garnku wlałem mleko, dodałem zmiażdżony czosnek i inne przyprawy, zagotowałem.

    Mięso oprószyłem solą i pieprzem. Do gotującego się mleka włożyłem obsmażony schab. Dusiłem pod przykryciem ok. 2 godzin.

    Sos odparowałem, aż zrobił się zawiesisty i gęsty. Doprawiłem do smaku przyprawami.

Komentarze do przepisu (11)

babcitereskiciasta 05 września 2018
Wiem że takie mięso jest pyszne, kruche, bo nieraz moczę w mleku.:)
SlodkoSlodka83 06 września 2018
Super,pyszny obiad,czasem moczę mięso w mleku i cebuli,także przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne:-)
basiliana 06 września 2018
Taki schab musi być pyszny, wygląda bardzo apetycznie. Przy okazji - piękna prezentacja.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • schab z kością dwa kotlety
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 6 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Składniki