Schab z fioletową marchewką i frytkami truflowymi

Schab z fioletową marchewką i frytkami truflowymi
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kalina11
Schabowe z frytkami ale trochę w innym wydaniu jak tradycyjne. Frytki zrobiłam z ziemniaków słodkich batata, i ziemniaków fioletowych truflowych. Ziemniaki truflowe pochodzą z Francji i są bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Jako nadzienie schabu użyłam marchewki fioletowej, jest ona mniej słodka od pomarańczowej i bardziej wartościowa. Była pierwszą marchwią uprawianą, i została wyparta przez pomarańczową.

Składniki

  • 3 plastry schabu
  • 2 marchewki fioletowe
  • 1 batat
  • 50 dkg ziemniaków fioletowych truflowych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • Pieprz cayenne
  • przyprawa gyros
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszone
  • natka pietruszki

Przygotowanie


  1. Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut aż będą aldente. Schab rozbijam, posypuję solą, pieprzem, przyprawą gyros, układam po łyżce parmezanu startego, i wystudzoną marchewkę. Zwijam ciasno w roladki. Z wierzchu posypuję też przyprawą gyros i solą. Roladki smażę na oleju rzepakowym i odwracam od czasu do czasu, i podlewam wodą. Batata, ziemniaki truflowe obieram i kroję w paski jak na frytki. Układam na papierze na blaszce, polewam olejem, posypuję solą, bazylią, oregano. Warzywa wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż będą miękkie. Roladki podaję z frytkami posypuję natką.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 11 stycznia 2018
"Majestic" :D

Świetne danie, takie na gwizdkę Michelin'a jak najbardziej :)
Składniki
  • 3 plastry schabu
  • 2 marchewki fioletowe
  • 1 batat
  • 50 dkg ziemniaków fioletowych truflowych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • Pieprz cayenne
  • przyprawa gyros
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszone
  • natka pietruszki
Składniki