Schab z brukselką

Schab z brukselką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pieczone mięso ze schabu, nadziewane brukselką i mozzarellą w pysznym sosie musztardowym.

Składniki

  • ½ kg schabu
  • Opakowanie brukselki mrożonej lub świeżej
  • 1 opakowanie kuleczek mini mozzarelli
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • 30 dag pieczarek
  • Papryka czerwona
  • 3 łyżeczki musztardy
  • ½ szklanki śmietany 18 %

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
    2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po jednej brukselce i po dwie kuleczki mozzarelli.

  2. 3. Zawijamy mięso do góry i spinamy wykałaczką.

  3. 4. Układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

  4. 5. W tym czasie obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

  5. 6. Do cebuli dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą.

  6. 7. Pod koniec prużenia dodajemy musztardę oraz wlewamy śmietanę.

  7. 8. Upieczone mięso układamy w naczyniu, polewamy sosem i dekorujemy pozostałą brukselką oraz serem.

  8. 9. Danie gotowe.
    10. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

gaja11 03 listopada 2019
Ładne i na pewno smaczne, ale.....pozostała brukselka - gotowana ? duszona ? bo na surową nie wygląda. Można... Czytaj całość »
Ładne i na pewno smaczne, ale.....pozostała brukselka - gotowana ? duszona ? bo na surową nie wygląda. Można dać do woreczka ? nie rozleci się ? :))
marianna1289 03 listopada 2019
Wygląda pysznie
Składniki
  • ½ kg schabu
  • Opakowanie brukselki mrożonej lub świeżej
  • 1 opakowanie kuleczek mini mozzarelli
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • 30 dag pieczarek
  • Papryka czerwona
  • 3 łyżeczki musztardy
  • ½ szklanki śmietany 18 %
Składniki