schab we włoskiej kapuście z pieczarkami i marchewką

schab we włoskiej kapuście z pieczarkami i marchewką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
Po prostu świetny obiad dla całej rodziny, możemy je potraktować jak sycącą zupę lub dodać ziemniaki lub ryż i spreparować drugie danie, wg gustu, polecamy bardzo :) P.S. Funkcję soli pełni tutaj "maggi".

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 średnia główka włoskiej kapusty
  • 4 średnie marchewki
  • 0,5 - 0,7 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • marynata: 8 łyżek maggi
  • 4 łyżki oleju
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka (płaska) papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu (optymalnie ziołowego)
  • papryka ostra wg smaku (dla lubiących - 1 łyżeczka)

Przygotowanie

  1. dodatkowo:
    sól, pieprz (ewentualnie)
    2 liście laurowe

  2. Mięso pokroić w paseczki, dodać składniki marynaty, wymieszać porządnie, przykryć folią, włożyć do lodówki na 12 - 24 godziny. Następnego dnia kapustę pokroić średnio grubo, wrzucić do sporego gara, zalać wodą, lekko posolić, gotować na półmiękko. Potem wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, gotować około 10 minut. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze cząstki (użyłam samych kapeluszy), przesmażyć na tłuszczu, wrzucić do kapusty. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebule, dodać do kapusty wraz z liśćmi laurowymi i ewentualnie odrobiną pieprzu.
    Mięso w marynacie wrzucić na sporą patelnię lub woka, przesmażyć na sporym ogniu, dodać do kapusty z marchewką. Wszystko razem gotować do miękkości mięsa ewentualnie uzupełniając wywar i dość często mieszając. Pod koniec ewentualnie finalnie doprawić i gotowe :)

Komentarze do przepisu (3)

Bellapi 14 marca 2017
pysznie i aromatycznie :)
Docherro 15 marca 2017
Treściwe i pyszne jedzonko:)
rosynka 18 marca 2017
Bardzo pyszne danie! Mniam-mniam!!!!!
Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 średnia główka włoskiej kapusty
  • 4 średnie marchewki
  • 0,5 - 0,7 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • marynata: 8 łyżek maggi
  • 4 łyżki oleju
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka (płaska) papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu (optymalnie ziołowego)
  • papryka ostra wg smaku (dla lubiących - 1 łyżeczka)
Składniki