Schab w warzywach

Schab w warzywach
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Schab podany w taki sposób smakuje wybornie.

Składniki

  • Schab wieprzowy 1 ½ kg
  • Ziemniaki 6 szt.
  • Bataty 2 szt.
  • Śliwki suszone bez pestek 15 szt.
  • Papryka świeża kolorowa 3 szt.
  • Kwaśne jabłka 2 szt.
  • Marchewka 3 szt.
  • Cebula biała 3 szt.
  • Czosnek 5 ząbków
  • Musztarda 2 łyżki
  • Pieprz mielony grubo 2 łyżki
  • Owoce jałowca mielone ½ łyżeczki
  • Papryka mielona wędzona 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Schab umyć i osuszyć. Wyciśniętym przez praskę czosnkiem, grubo mielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami dobrze natrzeć mięso, posmarować je musztardą i odstawić do lodówki na kilka godzin by mięso przeszło marynatą. Cebulę obrać i pokroić w talarki. W dużym rondlu rozgrzać trochę oleju i obsmażyć z każdej strony zamarynowane mięso. Następnie wsypać cebulę, podlać nie dużą ilością wody, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlać jeszcze wodą, cebula powinna się rozgotować tworząc aromatyczny sos. Śliwki namoczyć w gorącej wodzie przez pięć minut i odcedzić. Ziemniaki i bataty ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i pokroić dowolnie. Papryki oczyścić, pokroić w paski zaś marchewkę oczyścić i pokroić dowolnie, Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i marchewkę i podsmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gdy mięso będzie już miękkie, przełożyć go do naczynia żaroodpornego razem ze sosem, obłożyć warzywami, jabłkami i śliwkami, skropić olejem i podlać odrobiną wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać 10-15 minut. Podawać gorące.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 grudnia 2021
Pyszotka ;)
Składniki
  • Schab wieprzowy 1 ½ kg
  • Ziemniaki 6 szt.
  • Bataty 2 szt.
  • Śliwki suszone bez pestek 15 szt.
  • Papryka świeża kolorowa 3 szt.
  • Kwaśne jabłka 2 szt.
  • Marchewka 3 szt.
  • Cebula biała 3 szt.
  • Czosnek 5 ząbków
  • Musztarda 2 łyżki
  • Pieprz mielony grubo 2 łyżki
  • Owoce jałowca mielone ½ łyżeczki
  • Papryka mielona wędzona 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • szczypta cukru
Składniki