Schab w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Schab w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pezetuk
Bardzo szybki proces przygotowania, fantastyczny smak :)

Składniki

  • 1. Schab bez kości, 0,6 kg
  • 2. Śmietana do zup, 3/4 litra
  • 3. Zielony pieprz w zalewie, min 1 słoiczek
  • 4. Sól, świeży koperek, do smaku i dekoracji

Przygotowanie

  1. Schab umyć i pokroić w paseczki. Przesmażyć na patelni bez tłuszczu ok 2-4 minut. Wlać śmietanę, delikatnie posolić i dokładnie wymieszać. Zielony pieprz odcedzić z zalewy i dodać do mięsa i śmietany. Dusić na wolnym ogniu ok 10 minut mieszając by nie przywarło. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekany koperek wg uznania, ja lubię sporo. Spróbować i ewentualnie dosolić. Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wyśmienicie smakuje z kluskami śląskimi i jest rewelacyjny z plackami ziemniaczanymi. Na dodatek proponuję surówkę z czerwonej kapusty. Pycha :) Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 24 marca 2012
Ciekawy przepis na przygotowanie schabu, na pewno świetnie smakuje, do ulubionych.
MSN 01 lutego 2014
Pyszne i takie bardziej wykwintne :)
Składniki
  • 1. Schab bez kości, 0,6 kg
  • 2. Śmietana do zup, 3/4 litra
  • 3. Zielony pieprz w zalewie, min 1 słoiczek
  • 4. Sól, świeży koperek, do smaku i dekoracji
Składniki