Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami

Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Połączenie tych smaków, to prawdziwe dzieło kulinarne. Tak dobrego schabu jeszcze nie jadłam. Danie pięknie wygląda, więc doskonale prezentuje się na świątecznym i uroczystym stole. To smaczne i sycące danie na każdą okazje i dla każdego. Do dzieła.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • Pęczek szczypiorku
  • 820 g brzoskwiń w puszce
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta chili

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroje na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące pszennej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju do miękkości.

  2. 2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na drugiej większej patelni. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w drobne paseczki papryki.
    3. Brzoskwinie odlewam z zalewy, kroję na mniejsze części, szczypiorek drobno siekam i łącze z pozostałymi warzywami.

  3. 4. Warzywa podlewam jedną szklanką wody, dodaję przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, miód, ocet i doprawiam solą oraz chili. Gotuję pięć minut, następnie zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec sos łączę w mięsem.

  4. 5. Gotowe.
    6. Smacznego

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 06 grudnia 2021
W sam raz dla mnie - uwielbiam połączenie mięsa i owoców:)
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • Pęczek szczypiorku
  • 820 g brzoskwiń w puszce
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta chili
Składniki