Schab w sosie grzybowym

Schab w sosie grzybowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
W dzisiejszym poście pokażę Wam, jak z kilku składników można zrobić niesamowicie aromatyczny i dobry obiad. Od zawsze byłam miłośniczką sosów grzybowych (ale koniecznie bez śmietany!) i bardzo często je przyrządzam do różnych dań. W tym roku jeszcze nie było mi dane znaleźć żadnego grzyba, ale mam nadzieję, że już lada dzień się to zmieni :-) Tak mi się marzy tarta z kurek...

Składniki

  • 10 plastrów schabu
  • 1 szkl suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki ostrego ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 2 szkl zimnej wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Schab oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu ok 2 minut z każdej strony. Mięso powinno się mocno zarumienić.

  2. Grzyby zalewamy wodą dzień wcześniej, aby napęczniały. Podsmażone plastry schabu układamy w wysokim rondlu i zalewamy wodą z grzybami (odkładamy ok 3 łyżek wody). Mięso gotujemy ok 30 minut bez przykrycia. Gdy sos się zredukuje o połowę, dodajemy pozostawione wcześniej 3 łyżki wody wymieszane z mąką i sos sojowy. Całość jeszcze chwilę trzymamy na niewielkim ogniu.

  3. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzone mięso najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kapusty lub z ogórkiem kiszonym.


    SMACZNEGO :-)

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 12 września 2015
Przesmacznie się prezentuje, a że też tak smakuje, to nie ulega wątpliwości :)
ErJot 06 marca 2018
Apetyczne mięsko ale kaszy z grzybami nic nie przebije:)
Składniki
  • 10 plastrów schabu
  • 1 szkl suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki ostrego ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 2 szkl zimnej wody
  • sól i pieprz
Składniki