Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab w pomarańczowej glazurze"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Czas przygotowania: około 105 minut
Mięso opłukać, osuszyć, skórę ponacinać. Oprószyć solą i pieprzem. Marmoladę pomarańczową utrzeć z miodem i posmarować tym mięso. Ułożyć je w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec 1,5 godziny.
Po około 30 minutach podlać pieczeń 1 szklanką wody.
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki. Brokuły podzielić na różyczki. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Brokuły gotować 6-7 minut. Odcedzić. Ziemniaki odcedzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zrumienić na nim ziemniaki. Pieczeń przełożyć na półmisek, trzymać w cieple, by nie wystygła. Sos z dna brytfanki przecedzić, zagęścić zasmażką. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Płatki migdałowe zrumienić na pozostałym maśle. Dodać do nich brokuły. Mocno razem podgrzać. Pieczeń obłożyć brokułami. Podawać z ziemniakami. Danie posypać natką pietruszki i udekorować plasterkami pomarańczy.Źródło: Życie na gorąco