Schab w kopercie

Schab w kopercie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Schab otulony warzywami i zapieczony w cieście francuskim wygląda i smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 300 g
  • Schab - 7 plastrów
  • Pieczarki - 20 dag
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Papryka czerwona - 1/2 szt.
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Schab umyć, rozbić , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę pokroić w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z obu stron. Wyjąć. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki i paprykę , doprawić solą i pieprzem , smażyć 2 minuty, dodać cukinię i całość smażyć 2 minuty. Warzywa wyjąć.

  3. Ciasto francuskie podzielić na 7 plastrów. Na jednym ułożyć schab.

  4. Na schab ułożyć porcję warzyw i doprawić ziołami prowansalskimi.

  5. Zlepić w kopertę.

  6. Podobnie postąpić z pozostałymi plastrami schabu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec do dobrego zrumienienia, 25 minut.

  7. Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.

Składniki
  • Ciasto francuskie - 300 g
  • Schab - 7 plastrów
  • Pieczarki - 20 dag
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Papryka czerwona - 1/2 szt.
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
Składniki