Schab w kapuście

Schab w kapuście
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: srk76
Prostota przepisu. Nie wygórowana cena. Schab nigdy nie będzie tak kruchy jak przyrządzony w ten sposób.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej strony.

  2. Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5 minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.

  3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty przepisu.

    BTW przepis na kluski śląskie szare znajdziecie na blogu - ZAPRASZAM

Komentarze do przepisu (6)

smaker12 19 października 2012
hmm danie ciekawe i może być dobre, tylko zastanawiam się jak kapusta smakuje ze śmietaną:) no ale warto... Czytaj całość »
hmm danie ciekawe i może być dobre, tylko zastanawiam się jak kapusta smakuje ze śmietaną:) no ale warto spróbować
srk76 19 października 2012
Warto. Też miałem opory przed takim połączeniem :)
tyra78 27 października 2012
a jaka ma pojemnosc "woreczek smietany"? przepis mnie bardzo zaciekawil i chcialabym w wekeend sprobowac,... Czytaj całość »
a jaka ma pojemnosc "woreczek smietany"? przepis mnie bardzo zaciekawil i chcialabym w wekeend sprobowac, pozdrawiam:)) na zdjeciu wyglada bardzo smakowicie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki