Schab po Jarlańsku

Schab po Jarlańsku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Jarl
Schab pieczony to chyba jeden z najczęściej robionych przepisów na świąteczny bądź niedzielny obiad, tuż po roladach wołowych zwłaszcza na G. Śląsku.

Składniki

  • ok. 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do zrobienia marynaty
  • 5 ząbków czosnku (ew. czosnek suszony)
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku, bazylii, przyprawy do mięs
  • 1 niewielka łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej chilli w proszku
  • 100 ml ulubionej whisky, w moim przypadku 12 letnia The Famous Grouse

Przygotowanie

  1. Schab w kawałku umyć i osuszyć za pomocą ręczników papierowych.
    Naciąć w szachownicę dość by przeprawy przeszły mięso.

  2. Kolejno przygotować marynatę do pieczonego schabu. W tym celu wymieszać olej (lub oliwę) z przyprawami (czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem do smaku). Dodać whisky.

  3. Schab włożyć do pojemnika, zalać marynatą i masować mięso w marynacie przez kilka minut (około 2-3 minuty), by marynata lepiej się wchłonęła. Marynata lepiej wniknie do mięsa jeśli ponacinamy je w szachownicę. Następnie zamknąć pojemnik (ew. naczynie żaroodporne) i wstawić mięso do lodówki najlepiej na 24 godziny (ale można krócej – 12 h to takie minimum, by mięso odpowiednio przeszło przyprawami).

  4. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z funkcją góra-dół, bez termoobiegu. Umieścić schab na blaszce i ustawić na środkowym poziomie piekarnika. Piec przez około 80 minut. UWAGA! Na każdy 1 kg mięsa przypada 60 minut pieczenia. Jeśli użyjecie większej sztuki mięsa, np. 1,5 kg to czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć (w tym przypadku do 90 minut).
    Po upieczeniu wyciągnąć schab z piekarnika, umieścić go w misie, zdjąć pokrywę naczynia i pozostawić mięso na 10-15 minut, by soki równo rozeszły się po mięsie. Dzięki temu plastry schabu będą bardziej soczyste. Nie należy kroić mięsa od razy po wyciągnięciu z piekarnika.

  5. Pokrojony w plastry schab polać powstałym przy pieczeniu sosem. Podawać, np. z ziemniakami z wody. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 22 listopada
No...no...
Rarytas :')
KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • ok. 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do zrobienia marynaty
  • 5 ząbków czosnku (ew. czosnek suszony)
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku, bazylii, przyprawy do mięs
  • 1 niewielka łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej chilli w proszku
  • 100 ml ulubionej whisky, w moim przypadku 12 letnia The Famous Grouse
Składniki