Schab po cygańsku

Schab po cygańsku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Schab po cygańsku

Przygotowanie

  1. Schab rozbity przyprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Marchew obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

    Na dnie większego naczynia żaroodpornego ułożyć po całości plasterki marchwi a następnie cebulę ( cebulę układam w większych ostępach). Na warzywa układam plastry schabu ( mogą lekko na siebie nachodzić - schab kurczy się podczas pieczenia).

    Na schab układam cebulę i ponownie plastry marchwi po całości. Przykrywam wszystko startym serem oraz smaruje cienką warstwą majonezu. Naczynie przykrywam folią aluminiową ( można użyć pokrywy od naczynie jeśli takie posiadamy).

    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez godzinę a następnie kolejne 15-20 minut bez przykrycia. ( W przypadku grubszych plastrów schabu należy wydłużyć czas pieczenia po przykryciem około 20 minut). Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

ski_ttles 22 stycznia 2019
Zachęcające :-)
Nevermore 22 stycznia 2019
Dla mnie rewelacja, a po obejrzeniu filmu utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że trzeba będzie zrobić na... Czytaj całość »
Dla mnie rewelacja, a po obejrzeniu filmu utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że trzeba będzie zrobić na weekend :) Pyszny schab, z ziemniakami i surówką obiad idealny, pycha :D
embepe13 13 lutego 2019
Fajne danie, ale uważajcie na cebulę. Obecnie w sklepach jest nie powiem co, twarde, łykowate, niesmaczne,... Czytaj całość »
Fajne danie, ale uważajcie na cebulę. Obecnie w sklepach jest nie powiem co, twarde, łykowate, niesmaczne, potrafi zepsuć potrawę. Koronnym przykładem u mnie są rydze w pomidorach, z niejadalną cebulką. W szaszłykach to samo. Przepraszam że przy okazji fajnego przepisu ulewam jad na cebulę, ale mam przykre doświadczenie z mojego przyjęcia. Pozdrawiam.
Składniki