Schab po amerykańsku

Schab po amerykańsku
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Schab w plastrach marynowany a następnie duszony z cebulą i ketchupem.

Składniki

  • 4 większe plastry schabu
  • 1 cebula
  • 6 łyżek ketchupu ( u mnie po 3 łyżki łagodnego i pikantnego)
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Plastry schabu umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i lekko rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Rozbite kotlety przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przełożyłam ją do miski i wymieszałam z ketchupem łagodnym i pikantnym. Do takiej marynaty włożyłam przygotowane mięso i dokładnie je w niej obtoczyłam. Miskę przykryłam i odstawiłam na kilka godzin do lodówki. Następnie mięso razem z marynatą wyłożyłam na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Smażyłam je ok. 20 minut, przewracając co jakiś czas, a następnie przykryłam i dusiłam jeszcze jakieś 30 minut, również mieszając i obracając mięso. W tym czasie ketchup powinien się wysmażyć, a mięso przyrumienić i zrobić się miękkie i kruche. Schab można podać z pieczywem lub np. frytkami.

Komentarze do przepisu (2)

intima 28 lutego
Muszę spróbować :)
:-)
Składniki
  • 4 większe plastry schabu
  • 1 cebula
  • 6 łyżek ketchupu ( u mnie po 3 łyżki łagodnego i pikantnego)
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia
Składniki