Schab pieczony w mleku

Przepis dnia 2015-09-30
Schab pieczony w mleku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
soczysty, kruchy, delikatny. Idealny na ciepło do obiadu lub na zimno jako wędlina do kanapek. Polecam

Składniki

  • schab bez kości ok. 1,5 kg
  • mleko 1l
  • sól
  • pieprz, majeranek, słodka papryka
  • czosnek 1 duży ząbek lub 2 mniejsze
  • olej

Przygotowanie

  1. Schab umyć, osuszyć, natrzeć olejem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami. Czosnek drobno pokroić i wetrzeć w schab. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

  2. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać mlekiem (mleko przykryje schab do ok. 3/4 wysokości).
    Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym w temp. 200 stopni przez 1,5 godziny. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem.
    Po upieczeniu mięso zostawić w lekko uchylonym piekarniku ok. 30 min., wyjąć i wystudzić.
    Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu mięso staje się kruche i soczyste.
    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (9)

GREGORHSPEED 28 września 2015
Boski <3
lidka5x5 28 września 2015
Schabik wygląda bardzo a-pe-ty-cznie. Różne robiłam ale w mleku jakoś jeszcze nie. Narobiłaś mi smaku... Czytaj całość »
Schabik wygląda bardzo a-pe-ty-cznie. Różne robiłam ale w mleku jakoś jeszcze nie. Narobiłaś mi smaku Marzenko. Pozdrawiam:)
Futka 29 września 2015
Ale pychoty! Delikatne i smaczne mięsko :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • schab bez kości ok. 1,5 kg
  • mleko 1l
  • sól
  • pieprz, majeranek, słodka papryka
  • czosnek 1 duży ząbek lub 2 mniejsze
  • olej
Składniki