Schab pieczony - przepis Babci Stefci

Schab pieczony - przepis Babci Stefci
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Smaczny schab na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • Schab 2 kg.
  • Pomidory suszone z żurawiną w zalewie 1 słoiczek
  • Kiełbasa wiejska 30 dag
  • Brokuł
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Brokuł podzielić na różyczki, skropić zalewą z pomidorów i odłożyć na godzinę. Mięso przekroić na dwie równe części, opłukać, dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie ostrym nożem naciąć środek schabu i faszerować. Kiełbasę starannie obrać ze skórki, włożyć w nacięte miejsce, z jednej strony kiełbasy nadziać pomidory z żurawiną, zaś z drugiej strony wcisnąć zamarynowany brokuł. Mięso włożyć do woreczka do pieczenia, podlać delikatnie wodą, wrzucić czosnek i dobrze spiąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 90 minut. Gotowe mięso możemy podawać na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 24 listopada 2020
Niesamowicie pyszny przepis!
Pozdrawiam serdecznie:-)
KulinarnaChwila 25 listopada 2020
Super:)
Składniki
  • Schab 2 kg.
  • Pomidory suszone z żurawiną w zalewie 1 słoiczek
  • Kiełbasa wiejska 30 dag
  • Brokuł
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki