Schab nadziewany

Przepis dnia 2009-08-30
Schab nadziewany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszny schab, na sam widok ślinka leci.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 papryka świeża
  • 30 dag boczku
  • 30 dag sera żółtego
  • por
  • śliwki suszone
  • czosnek
  • wegeta

Przygotowanie

  1. Schab pociąć ( nie docinając do końca) na plastry. Natrzeć czosnkiem ( ja używam w kostce knorra) i wegetą. W nacięcia wkładac plaster sera, plaster boczku i pocięty por.

  2. Następnie pociętą w plastry paprykę w pierwsze nacięcie a w następne śliwki ok 2- 3 sztuki, i tak na zmianę. W jedno nacięcie z serem i boczkiem- papryka, a w następne z serem i boczkiem ma być śliwka.

  3. Schab wkładamy w rękaw foliowy do pieczenia, w żaroodpornym naczyniu lub w naczyniu z przykryciem, podlewamy woda - mniej niz pół szklanki.

  4. Można faszerować wg uznania (czym kto lubi). Pieczemy do 1,5 godziny, w 180- 200 stop. C.

  5. Po upieczeniu ostrym nożem kroimy ukośnie plastry. Powstałym sosem mozemy polać po wierzchu.

Komentarze do przepisu (4)

mufinka 30 sierpnia 2009
Bardzo apetycznie wygląda! Lubię takie wariacje na temat schabu... :) Muszę wypróbować!
Dusioor45 30 sierpnia 2009
mniiiamm... pyszności :*)
polkangaroo 07 września 2009
:O !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg schabu
  • 1 papryka świeża
  • 30 dag boczku
  • 30 dag sera żółtego
  • por
  • śliwki suszone
  • czosnek
  • wegeta
Składniki