Schab na kolorowo

Schab na kolorowo
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatny, kruchy i aromatyczny schab z zielonymi ziemniakami i czerwonymi warzywami.

Składniki

  • Schab - 6 plastrów
  • Marynata do mięsa - 1 op.
  • Żurawina - 7 dag
  • Pieczarki - 4 szt
  • Suszone pomidory - 6 szt.
  • Ziemniaki średnie - 6 szt.
  • Koperek - 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Folia aluminiowa - 6 kawałków

Przygotowanie

  1. Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Schab lekko rozbić i włożyć do marynaty na 2 godziny. Żurawinę opłukać. Pieczarki obrać pokroić.

  2. Plaster zamarynowanego schabu ułożyć na kawałku folii aluminiowej, położyć porcję pieczarek.

  3. Na nie suszonego pomidora.

  4. Trochę żurawiny.

  5. Zwinąć folię pozostawiając trochę miejsca, zrobić 2 dziurki wykałaczką. Tak przygotować pozostałe plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

  6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , piec 30 minut.

  7. Podczas pieczenia schabu, obrać ziemniaki , pokroić na ćwiartki, podgotować 15 minut. Koperek umyć, ściąć na drobno, dodać sok z cytryny, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą. Dokładnie wymieszać.

  8. Podgotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego pokryć po trochu masą koperkową i zapiekać 15 minut.

  9. Podawać z kolorowymi warzywami.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 czerwca
Super:)
marianna1289 05 czerwca
Dzięki
Składniki
  • Schab - 6 plastrów
  • Marynata do mięsa - 1 op.
  • Żurawina - 7 dag
  • Pieczarki - 4 szt
  • Suszone pomidory - 6 szt.
  • Ziemniaki średnie - 6 szt.
  • Koperek - 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Folia aluminiowa - 6 kawałków
Składniki