Schab gotowany w mleku

Schab gotowany w mleku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Delikatny i smaczny schab na obiad.

Składniki

  • Schab 1 kg
  • Mleko 1 szklanka
  • Bulion warzywny 1 szklanka
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło do smażenia 2 łyżki
  • Czosnek 8 ząbków
  • Śmietanka 30% ½ szklanki
  • Świeży koperek

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, zrobić otwory nożem, włożyć po ząbku czosnku, posypać solą i pieprzem do smaku i odłożyć do lodówki na godzinę. Na głębszej patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso z każdej strony. Wrzucić posiekaną cebulę, listek laurowy, wlać mleko i bulion, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do miękkości co jakiś czas obracając. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, lekko przestudzić i pokroić w grubsze plastry. Z powstałego sosu wyjąć listek laurowy, zblendować i zagęścić śmietanką. Mięso wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanym koperkiem.

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 07 grudnia 2019
Pycha, lubię taki schabik :)
Składniki
  • Schab 1 kg
  • Mleko 1 szklanka
  • Bulion warzywny 1 szklanka
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło do smażenia 2 łyżki
  • Czosnek 8 ząbków
  • Śmietanka 30% ½ szklanki
  • Świeży koperek
Składniki