Schab gajowego w sosie musztardowym

Schab gajowego w sosie musztardowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ewaeu
Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie. Mięso zdrowsze, bo gotowane, pachnące jałowcem. Sos ostry, ale złamany miodem. Polecam.

Składniki

  • ok. 1,2 kg schabu
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • łyżeczka nasion jałowca
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżka soli
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki wywaru
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • łyżka miodu
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do garnka nalać wody, dodać przyprawy i obrane, czyste warzywa. Gotować kilka minut. Następnie włożyć do garnka oczyszczone, umyte mięso. Gotować ok. 1 godziny 15 min. ( 1 kg = 1 godzina ) na bardzo wolnym ogniu. Mięso wyjąć i pozostawić żeby odpoczęło. Wywar przecedzić. Warzywa usunąć.
    Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Smażyć, mieszać aż mąka się zrumieni. Stopniowo dodawać wywar i mieszać. Sos zgęstnieje. Dodać musztardę sarepską i dużą łyżkę miodu oraz sól do smaku.
    Schab pokroić w plastry i włożyć na patelnię, do sosu. Mięso przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki i podawać.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 23 września
Bajeczka, lubię takie jedzonko :)
KulinarnaChwila 24 września
Pyszności :)
Składniki
  • ok. 1,2 kg schabu
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • łyżeczka nasion jałowca
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżka soli
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki wywaru
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • łyżka miodu
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Składniki